Historie

De Peelberg ligt op de grens van Limburg en Brabant, in het hart van De Peel. Het oude hoogveengebied was lang het domein van arme turfstekers en keuterboeren; het land van Toon Kortooms. Later kwamen de grote varkensstallen. Die tijd is voorbij. De toeristische waarde van het gebied is ontdekt.

Gevelsteen

Bed & Breakfast De Peelberg is typerend voor een hoeve uit de werderopbouwtijd. Aan het eind van de oorlog werd Neerkant zwaar getroffen door beschietingen. Veel boerderijen zijn vernietigd omdat ze in het schootsveld stonden. De boerderij waarin de Bed & Breakfast huist, is in 1947 gebouwd, met geld uit de Marshallhulp. De gevelsteen in de oostgevel herinnert hieraan. Tot 2000 was er op de boerderij een gemengd boerenbedrijf en stond er nog een paard op stal.

In 2007 renoveerden de huidige eigenaren de boerderij. De hoeve kreeg voor zover mogelijk weer zijn oorspronkelijke uiterlijk, inclusief de kleuren die van oudsher gebruikelijk zijn in de streek.

Peelrandbreuk

De Peelberg ligt tegen de Peelrandbreuk aan, de scheiding tussen de hoge Peelhorst en de twintig meter lager gelegen Grote Slenk. Op de hoge delen liggen nog oeroude bodemlagen, met veel fossielen.

Keulsebaan

De weg langs Neerkant en Meijel, tegenwoordig een plattelandsweg, was eeuwenlang de enige doorgang door de moerassige Peel. Deze weg, de Keulsebaan, aan de achterkant van de Bed & Breakfast, liep van Den Bosch naar Keulen.